Lokale ildsjæle er med til at skabe tryghed i Esbjerg Kommune

Profilbillede
dato

Helle Rindholt og Michael Ries er blandt de 22 aktive nabovenner i Esbjerg Kommune, der er ambassadører for nabohjælpsordningen.

Helle Rindholt

Helle Rindholt. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi.

 

 

Hvordan ser ildsjælene ud, der er med til at skabe tryghed i et lokalområde?

Det korte svar er, at de ligner alle os andre på vejen. Men når det er sagt, gør de en meget stor forskel i forhold til at udbrede kendskabet til nabohjælpsordningen og til at motivere naboerne til at være med.

Blandt de meget aktive er 65-årige Helle Rindholt fra Grønlandskvarteret i Esbjerg Nord. 

Aktive nabovenner

Hun er ikke blot aktiv nabohjælper, hun er også blandt de 22 aktive nabovenner i kommunen.

Nabovennerne er frivillige ambassadører for nabohjælpsordningen og hjælper med at styrke nabosamarbejdet og forebyggelsen af kriminalitet i nabolaget. Og der er ingen tvivl om, at hun er en meget synlig ambassadør.

Helle Rindholt går dagligt lange ture i nabolaget og kombinerer den sunde livsform med at oplyse om nabohjælpsordningen, hvor det nu falder naturligt i området.

- Jeg kender jo kvarteret godt, fordi jeg går rundt hver dag. Jeg ved for eksempel, om der er flyttet nogle nye beboere ind i et hus. I de tilfælde kontakter jeg dem og gør opmærksom på, at jeg kommer fra nabohjælp, forklarer nabovennen.

Gode råd

Når Helle Rindholt er i kontakt med naboerne, introducerer hun dem for nabohjælpsordningen og fortæller, hvordan de tilmelder sig via den særlige nabohjælps-app.

Dertil kommer, at hun kan give naboerne nogle konkrete råd med på vejen, der netop kan gøre, at en indbrudstyv går uden om deres bolig.

- Jeg ser jo det samme på mine gåture, som en potentiel indbrudstyv også ser. Så jeg kan for eksempel pege på, at det kan være tydeligt, at der ikke er nogen hjemme, fordi boligen slet ikke er oplyst i efterårsmørket, eller at der ser for pænt og aflåst ud. Med lys, lidt vasketøj på snoren og legesager i haven kan man få en tom bolig til at se beboet ud, påpeger Helle Rindholt.

Hun har sit nabohjælps-ID og en stak nabohælpsbrochurer med på sine ture, hvor hun på en uge ofte får gået hele 50.000 skridt. Og med sin konkrete viden som nabohælper kan hun fx være særligt opmærksom på, at det er godt at få engageret borgerne i boliger langs stisystemerne, da en tyv kan have en særlig forkærlighed for de små og mere skjulte veje.

Naboerne gik sammen

Helle Rindholt har været først aktiv nabohjælper og senere naboven siden 2016, efter at hendes nabo selv var udsat for indbrud.

- Der var tale om et indbrud ved højlys dag. Og det satte helt klart tankerne i gang hos mig om, at vi måtte gøre noget, fortæller hun.

Det førte til, at naboerne i hendes daværende boligkvarter i Blomsterparken gik sammen om nabohjælp. Og engagementet tog hun med sig, da hun flyttede til Grønlandskvarteret.

Oplagt

Hun vurderer, at hun i runde tal har engageret op imod 100 naboer som nabohjælpere i den tid, hun har været aktiv. Og opskriften er ganske enkel.

- Jeg præsenterer mig blot og fortæller, hvad nabohjælp står for. Langt de fleste er meget interesserede. Flere siger ”Det er da helt oplagt, det burde vi have gjort for lang tid siden,” mens enkelte siger ”Du skal ikke blande dig i, hvordan vi bor.” Og det respekterer jeg naturligvis, siger nabovennen.

Hun bemærker desuden på sine gåture, hvordan nogle naboer ændrer adfærd.

- Selv naboer, der måske ikke var helt tændte på at være med i nabohjælpsordningen, begyndte at parkere deres biler, så de holdt i indkørsler, hvor andre var på ferie. Det luner jo, for det vidner om, at budskaberne virker, og at naboerne går sammen om at passe på kvarteret og gør det vanskelligt for tyven at se, om boligen er forladt, fremhæver Helle Rindholt.

Også i Bramming

I Bramming har de et godt nabosammenhold i kvarteret omkring Kaj Lykkes Allé, hvor der bliver holdt vejfester, lavet aktiviteter for børnene og stillet hold til den lokale volleyball-turnering.

Derfor var det helt oplagt også at gå sammen om nabohjælp.

- Jeg er så heldig at bo på en vej, hvor der er et rigtigt godt sammenhold, og hvor vi er gode til at fortælle, at nu er vi væk nogle dage, hvorefter naboerne kigger efter huset, sørger for, at der holder en bil i garagen, og at der er affald i skraldespanden, så boligen ikke ser tom ud, forklarer Michael Ries, der er naboven for 40 nabohjælpere, der tilsammen dækker i alt 180 boliger i Bramming.

App og Facebook

Naboerne i Kaj Lykkes Allé-kvarteret holder hinanden informeret via dels nabohjælps-appen, dels kvarterets egen Facebookside.

- Vi har haft indbrud to gange i kvarteret i de 10 år, jeg har boet her. Det er helt klart en ubehagelig oplevelse at komme hjem og opdage, at der har været ubudne gæster, som har stjålet ens ting. Derfor giver nabohjælp også rigtig god mening, tilføjer han.

Beboerne i kvarteret begyndte at sætte nabohjælpen i system for otte år siden, hvor de blandt andet vandt to nabohjælpsskilte, der blev sat op. Og siden er antallet af nabohjælpere vokset støt, både i selve kvarteret og i de omkringliggende boligområder.

Ærestitel

Som en del af engagementet blev Michael Ries naboven for godt to år siden og er nu med til at rekruttere flere nabohjælpere.

Langt hovedparten af naboerne er med i nabohjælpsordningen. Og en vigtig faktor i forhold til at få de sidste med, er at være opsøgende.

- Jeg har været rundt med materiale til nabohjælperne og har også hjulpet ældre i kvarteret med at få installeret nabohjælpsappen. Og ved den kommende vejfest håber vi at få de sidste naboer med. Bare det at hilse på folk er en god anledning til at fortælle om nabohjælp, fortæller Michael Ries, der ud over at være naboven også har ærestitlen som lokal borgmester, valgt af beboerne i Kaj Lykkes Allé-kvarteret.


Brug to minutter på at mindske risikoen for indbrud forud for efterårsferien:

 

Fortæl ikke tyven, at du er væk

Lad være med at fortælle om rejsen på Facebook, læg ikke et foto af frokosten på terrassen i sommerhuset på Instagram og fortæl ikke på Linkedin, at du er taget væk fra kolleger og forretningsforbindelser. Vent med at dele minderne til du er kommet hjem, for tyven læser måske også med.

Er din stue et udstillingsvindue?

Er det nemt for en tyv at spotte, om det kan betale sig at begå indbrud i dit hjem?
Har du en iPad liggende på sofabordet eller andre værdifulde genstande liggende fremme i stuen, frister du svage sjæle.
Kig på din stue udefra og se det samme, som tyven ser. Gør det til en vane at gemme værdierne væk, når du tager hjemmefra.

Er der mon nogen hjemme?

Lidt opvask i køkkenet, vasketøj på snoren, legetøj i haven samt en kaffekop og en opslået avis på stuebordet. En række små ting gør, at dit hus ser beboet ud, mens du er væk på ferie – og kan gøre, at tyven vælger dit hjem fra.

Gemmeleg for tyven

Tænk over, hvor du opbevarer smykker og andre værdier i dit hjem.
Rigtig mange gemmer smykkerne i soveværelset eller på badeværelset. Og det ved tyven, når han bryder ind.
Find derfor et nyt opbevaringssted allerede i dag!

Hjælp ikke tyven med at bryde ind

Alle handymænd med respekt for sig selv har værktøj og andre redskaber derhjemme.
Men husk at låse redskabsskuret eller garagen af, så tingene ikke ender i hånden på en tyv, der bruger en skruetrækker eller en spade til at brække din terrassedør eller dit vindue op med. Mere avanceret værktøj skal der ikke til.
Husk også at låse stiger og andre redskaber inde.

 

Gode råd til dig, der er hjemme:

  • Aftal med naboerne, at du kigger efter deres hus og holder øje med kvarteret, mens de er væk. Brug nabohjælps-appen som et nyttigt værktøj.

  • Sørg for, at affaldscontaineren er kørt på plads, efter at den er tømt, at postkassen ikke er fuld, og at der er lidt frisk vasketøj på tørrestativet og lidt legetøj i haven. Selv små ting kan overbevise en tyv om, at der er nogen, selvom nabohuset er alene hjemme i ferien. Erfaringer fra udlandet viser, at op imod hvert fjerde indbrud bliver forhindret, fordi nabohjælpernes indsats betyder, at tyven vælger området fra.

  • Møder du nogen, du ikke kender, i kvarteret, så sig ”hej” og spørg, hvem de søger, og om de har brug for hjælp. En tyvs største frygt er at blive genkendt, så derfor bryder han sig ikke om at blive kontaktet.

  • Uanset, om du er rejser væk eller er hjemme, så tilmeld dig nabohjælpsordningen. Nabohjælps app kan downloades i App Store og Google Play

Syd- og Sønderjyllands Politi, Esbjerg Kommune og Bo Trygt er gået sammen om at bringe antallet af indbrud i kommunen længere ned. Læs mere om projektet her.

Flere gode links:

Nabohjælp.dk
Botrygt.dk
Stopindbrud.dk
Stop-e-hæleri.dk

 

 

Naboven

Helle Rindholt er en synlig ambassadør for nabohjælp. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi.

Denne artikel er skrevet af Martin Johannes Madsen og data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder Syd- og Sønderjyllands Politi.
Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi