Otte skoler i Esbjerg sætter madkundskab og Verdensmål på skoleskemaet

Profilbillede
dato

Når eleverne på otte skoler i Esbjerg vender tilbage til skole efter sommerferie, er det ikke kun dansk og matematik, men også ernæring, madspild og mad uden kød, de kan komme til eksamen i.

Eleverne på de otte skoler får ernæring, madspild og mad uden kød på skoleskemaet efter sommerferien. Det sker efter Spar Nord Fonden, i samarbejde med Danmarks Lærerforening, i starten af 2020 gennemførte et pilotprojekt, hvor 35 folkeskoleklasser over et otte-ugers forløb terpede og spiste sig gennem madkundskab. Projektet har været så stor en succes, at Spar Nord Fonden nu gør undervisningsmaterialet tilgængeligt for alle folkeskoler i hele landet fra næste skoleår.

– Madkundskab i sig selv er både et vigtigt fag, og nu også et eksamensfag som valgfag. I kombination med FN’s Verdensmål giver faget en oplagt mulighed for at tale om klima, miljø, madspild og bæredygtighed, som teoretisk baggrund for fornuftig madkundskab. Vores håb om, at rigtig mange madkundskabslærere i hele Danmark vil bestille og benytte materialet, er indfriet. Det tegner til, at vi skal sende mere end 90.000 bøger afsted til langt over 600 skoler i Danmark, siger Elisabeth Rosenbeck Viksnins.

Det nye undervisningsmateriale består af både lærermateriale samt opskriftsbog og teoribog i farver og hardback til samtlige elever.


174 skoler i Syddanmark

Med nyudviklet og let tilgængeligt teorimateriale samt nye lækre retter, tager forløbet udgangspunkt i FN’s Verdensmål 12, som blandt andet handler om ansvarligt forbrug, produktion og reduktion af madspild.

1100 folkeskoler i hele landet har modtaget tilbud om klassesæt af teori- og kogebøger. I Syddanmark har 174 skoler på nuværende tidspunkt benyttet sig af tilbuddet. Ifølge Elisabeth Rosenbeck Viksnins er det ikke kun eleverne på de 174

skoler, der får glæde af materialet.

– Vi ved, at børn og unge har en vis opdragende indflydelse på deres voksne, så vi håber, at de voksne måske kan vænne sig til nye vaner med hjælp fra børnene og bogen med opskrifter og viden om bæredygtighed i praksis, siger Elisabeth Rosenbeck Viksnins.

Som en ekstra gulerod udlover Spar Nord Fonden på landsplan 1000 kroner til klassekassen til de første 300 klasser, som gennemfører forløbet og uploader et klassebillede til Spar Nord Fondens hjemmeside, hvor der allerede findes video- og billedmateriale fra pilotprojektet.

Materialet er udarbejdet i samarbejde med forfatter og lektor i madkundskab, Helle Brønnum Carlsen, som også har tilsat værdifulde råd om bæredygtighed til de nye undervisningsmaterialer og opskrifter. Foreningen for Madkundskab har også bidraget til materialet.

Kilde: Epicent.dk